”Vi har sett att barnen och ungdomarna inspirerar och lär av varandra och vi tror att de på så sätt utvecklas väldigt mycket fortare än om de bara skulle varit ute och cyklat med sin mamma och/eller pappa. Dessutom har de kul – Vilket är det viktigaste.”  

Just nu har vi ett barn- och ungdomsgäng på ca 10 cyklister i åldern 7-15 år. Vår förhoppning är att vi ska bli ännu fler och då kunna dela upp oss så ungdomarna får lite hårdare träning och barnen kan träna på lite mer teknik.

För att ha koll på den senaste information om träning och tävling finns det en grupp på Facebook där vi sprider all information kring verksamheten. Det är därför rekommenderat att man går med där, för att hänga med och få den senaste informationen.

CK Fix barn och ungdom på Facebook. –> CK Fix – Barn & Ungdom

Träningstillfällen

På torsdagarna samlas vi på Garnisonsgatan 10. Ett gäng kör mountainbike på Brohult och ett kör landsvägsträning

Lördagar kör vi MTB, om inte det krockar med tävlingar. Håll koll i CK Fix – Barn & Ungdom på Facebook.

TORSDAGAR
TID: 18:00-19:30
PLATS: Fika på Berga, Garnisonsgatan 10 Helsingborg.
KONTAKTPERSONER: Jesper Flodstrand – 0707-231211, Linus Pråme – 0708-481967, Mattias Svensson 0702-270863

LÖRDAGAR
TID: Oftast 10:00
PLATS: Meddelas i CK Fix – Barn & Ungdom
KONTAKTPERSON: Andreas Olsson – 0705-973883, Linus Pråme – 0708-481967

Meddela gärna innan ni kommer till en träning första gången. Enklast är att meddela respektive kontaktperson här ovanför. Ni är supervälkomna!

Det är bra om barnen kan ha med sig en vattenflaska och en frukt (eller något annat liknande att äta efteråt) till träningen.

Man behöver inte vara medlem i klubben vid första tillfället, utan det är ok att vara med och prova på någon gång innan man blir medlem.

Hur kan en träning se ut?

Vi cyklar gemensamt i lugn takt cykla ut ett område där det är lite trafik en söndag. Väl där börjar vi med lite teknikträning på en parkeringsplats.

Exempel på teknikträning kan vara att cykla slalom mellan koner, kurvtagning, bromsteknik och snäva svängar.

Efter teknikträningen kör vi lite pulshöjande övningar som är individanpassade efter förmåga. Det kan till exempel vara att köra tempostarter. Vid tempostarter startar de som i en tempotävling, en och en, och cyklar en kortare sträcka på ca 100 till 200 meter så fort de orkar och sedan rullar tillbaka för att vila förbereda sig för en ny start.

Sen avslutar vi med att cykla långsamt i grupp för att lära sig att bli trygg med att cykla tillsammans med andra ”i klunga”.

En timme går ofta fort så till sist är det dags att cykla tillbaka i samlad trupp till samlingsplatsen för att avsluta träningen.

Förväntat engagemang från föräldrar

Vi vill inte på något sätt skrämmas, men det kan krävas en del från föräldrar till ungdomar som är med i verksamheten. Bland annat vill vi att man i början är med sitt barn under träningstillfällena, gärna på egen cykel (och hjälm på huvudet). Senare när vi lärt känna barn och föräldrar så är det OK att låta barnen vara med på egen hand.

Utöver träning så behöver man som förälder ofta kunna köra sitt barn till och från tävling med bil och kunna transportera cykeln. Har man inte möjlighet att transportera cykel till tävlingar så hittar vi lösningar på det – samåkning till tävlingar uppmuntras.

Att vara förälder till ett barn som cyklar är många gånger krävande, nervöst och lite småstressigt men det är också fantastiskt att kunna ge barnen möjligheten att lära sig att tävlingscykla i tidig ålder. Ofta hör vi kommentaren ”tänk om man själv hade börjat cykla när man var i den åldern” från vuxna motionscyklister som ser våra ungdomar. Har ni möjlighet och intresset finns hos barnen så ge dem chansen.

Mer information och kontaktpersoner

På vår fullproppade informationssida hittar ni mycket gott att läsa, så ta gärna en titt här om du är ny i cykelvärlden.

Har ni några fler funderingar eller om ni vill komma i kontakt med någon av oss i barn- och ungdomsverksamheten så tveka inte att kontakta någon av nedanstående:

Andreas Olsson – 0705-973 883 – andreas.olsson74@gmail.com
Henrik Hejderup – 0706-499 028 – henrik@hejderup.se
Jesper Flodstrand – 0707-231211 –