Är du ny i cykelvärlden och vill veta det mesta? Läs genom denna informationssida för att på ett smidigt sätt ta till dig mycket matnyttigt.

Informationen är till våra barn och ungdomars föräldrar som kanske aldrig riktigt har kommit i kontakt med tränings- och tävlingscykling tidigare.

Utrustning

För att cykla behövs en del utrustning och det finns hur mycket prylar som helst för den som har intresse och pengar, dock för ungdomar som cyklar så vill vi att glädjen att träna och tävla skall vara viktigare än fina prylar. Ofta börjar man med det allra nödvändigaste och sedan efterhand som tiden går och intresset ökar så skaffar man de andra ”kul/bra att ha prylarna”.

Cykel

Racercykel

Racercykel är den typ av cykel som används i landsvägstävlingar. Karakteristiskt för en racer är att den är optimerad för att vara snabb på landsväg vilket innebär att den har bockstyre, smala däck och många växlar samt saknar tex pakethållare, stänkskärmar och fotbroms. Man växlar genom reglage på styret som flyttar kedjan mellan olika drev (kugghjul) som sitter på bakhjulet och vid pedalerna och samma reglage på styret används för att bromsa. Ofta har man speciella pedaler och skor så att man sitter fast med fötterna i pedalerna.

Racercyklar finns i olika storlekar och en cykel med samma ram brukar finnas i en mängd olika utföranden beroende på växlar, hjul osv.

För de yngsta barnen finns det racercyklar med 24” hjul och dessa är lämpliga för barn som är runt 130 cm eller kortare. Är man längre kan man ofta ha en ”vuxencykel” med 28” hjul men en liten ramstorlek. Ramstorlek anges ofta i cm och är då längden på ”vertikalröret” men vissa tillverkare anger storlekar i XS, S, M osv. Den minsta ramstorleken är 44 cm.

Vad kostar en racer cykel som är lämplig som första cykel? Det är svårt att svara på men någonstans mellan fyra och åtta tusen kronor som ny. Det finns även en begagnad marknad där man kan hitta fina cyklar för mindre pengar. Vill man ha hjälp med att hitta en lämplig begagnad cykel så kan man kontakta någon i klubben på nedanstående mail adresser och kom gärna till en träning och titta på de andras cyklar.

Mountainbike

Mountainbike är den typ av cykel som används för svårare terrängcykling tex på stigar i skogen, över stenar och för att klara hopp. Karakteristiskt är att den är optimerad för att vara snabb i svår terräng vilket innebär att den jämfört med en racer är mer robust med grova mönstrade däck, många växlar, ingen fotbroms. En mountainbike utmärker sig genom att ha en stötdämpare fram (Hardtail) eller både fram o bak (Heldämpad) samt att man har ett rakt styre. Antal växlar kan variera beroende på vilken utväxling man väljer. Oftast har man speciella pedaler o skor så att man sitter fast med fötterna.

 • Hardtail – cyklar med stel bakdel och enbart stötdämpad framgaffel.
 • Heldämpade – cyklar med stötdämpad såväl framgaffel som baksving.

Mountainbikes finns i olika storlekar och en cykel med samma ram brukar finnas i en mängd olika utförande beroende på växlar, hjul osv.

Mountainbike finns i hjulstorlekar från 16 tum och upp till 29 tum. De vanligaste hjulstorleken är idag 26, 27.5 tum (650B) eller 29 tum. Storlekarna finns från XXS o uppåt. Olika tillverkare har olika sätt att uttrycka storleken på, det är antingen XS, S osv eller 15, 15.5, 16 osv. För att veta vilken storlek man ska ha på sin cykel finns olika storlekstabeller för resp tillverkare.

Cykelcross

En cykelcross är optimerade för tävling i enklare terräng, och enkelt kan cykelcrossen förklaras vara en landsvägscykel men med mer robusta hjul, växlar och bromsar. Däcken är också bredare och har större mönster och luftkammare än landsvägsdäck. Ramarna är ofta byggda med horisontella överrör där kablage och vajrar är dragna på ovansidan av överröret eller inuti överröret. Detta med anledning av att tävlingsmomenten innebär att cykeln ofta måste bäras över plankhinder, trappor eller andra hinder.

Kläder

En säker hjälm som sitter bra är en självklarhet i cykelvärlden och obligatoriskt för de som cyklar med CK Fix.

Utöver hjälm behöver man egentligen inga cykelspecifika kläder men cykelbyxor med pad (stoppning i rumpan) är bra för komforten, cykeltröja med fickor på ryggen är bra om man vill ha med sig lite smågrejor som reservslang och kanske en banan, glasögon skyddar mot sol och insekter, handskar kan spara handlederna från skrapsår vid en vurpa och cykelskor har en hård sula samt möjlighet att klickas fast i pedalerna.

Cykelskor och pedaler med clips kan man börja med när man cyklat ett tag och börjar bli trygg och van. Det finns olika system och tillverkare för pedaler + clips i skorna och de är inte kompatibla med varandra.

I CK Fix ungdomsverksamhet gäller:

 • Hjälm på alltid, även tex på lite testcykling/skojcykling innan en träning
 • När vi tävlar för CK Fix så gör vi det i klubbdräkt, information om hur man beställer det finns på Fix hemsida. Det går såklart bra att träna i klubbdräkten med.
 • Det är ok att köra sina första tävlingar utan klubbdräkt, speciellt för nybörjare

Övrigt

Utöver cykel och hjälm behöver man en pump, samt grejor för att kunna fixa en punktering och smörja kedjan. Vid punktering byter man slangen på plats och för att kunna fixa det behöver man ha med sig en extra slang, däckjärn samt en liten handpump.

För att en cykel skall fungera problemfritt behöver den underhållas. Det är inget som direkt kräver tid och pengar utan främst handlar det om att hålla kedjan ren och smord. Däck, kasett, kedja o bromsbelägg är exempel på slitagedelar som behöver bytas ut lite då och då beroende på hur mycket cykeln används.

I CK Fix ungdomsverksamhet gäller:

 • Det finns ledare med verktyg och kunskap som hjälper till och fixa en punktering, en kedja som hoppat av eller liknade mekaniska problem som man kan drabbas av under en träning.
 • Vi har samarbete med Sportson på Väla som gärna hjälper till att underhålla era cyklar, eller åtgärda några problem som kan ha inträffat. Vi har 10% rabatt om det till och med skulle vara som så att ni behöver köpa en ny cykel. Annars är det 15% rabatt på tillbehör.

Tävling

När man som ungdom tävlar i cykel är man indelad i klasser beroende på ålder och kön. Indelningen nedan gäller för flickor och pojkar.

Nybörjare: 9 år eller yngre, 10-12 år, 13-14 år, 15-16 år.

Tävlingsdistans varierar mellan tävlingar men brukar vara runt en kilometer för nybörjarna sedan ju äldre man är desto längre blir distanserna. Det är ganska vanligt att man blandar klasserna så att tex flickor och pojkar startar samtidigt men resultatlistan är separat för varje klass. För nybörjare är det bra om en vuxen är med på egen cykel.

För att få tävla måste man ha en tävlingslicens om man är 10 år eller äldre, för nybörjare finns inget krav på licens. När man har licens (eller nybörjare) och är registrerad så anmäler man sig själv till tävlingar via SWE Cycling Online.

För tävlingar på landsväg finns det två olika discipliner – linje och tempo. Linjelopp innebär att man startar gemensamt och ofta kör i klunga och den som kommer först över mållinjen vinner. Tempolopp innebär att man startar en och en med en viss tidsskillnad, ofta 1 min, och cyklar ”ensam” till mållinjen, cyklisten med bäst tid vinner.

Tyvärr har vi inte förmånen att få vägar helt avstängda när vi tävlar i cykel men banorna brukar vara lagda med hänsyn till trafiken. Vissa tävlingar går på racerbanor som tex ”Ring Knutstorp” och ”Sturup Raceway” och är då helt fria från biltrafik.

Vi har förmånen att ha ”Skånealliansen” som är en serie tävlingar (ca 10 stycken) som arrangeras av cykelklubbar runt om i Skåne. Att delta där är ett utmärkt tillfälle att prova på och lära sig att tävla på cykel.

Både startavgifter och tävlingslicens kostar pengar men CK Fix står för både startavgifter och licenskostnader för barn och ungdomar i klubben.

I CK Fix ungdomsverksamhet gäller:

 • För barn och ungdomar som tävlar för Fix betalar klubben både licens och anmälningsavgift till tävlingar
 • Vi informerar om kommande tävlingar på träningstillfällena och på vår Facebooksida
 • Notera att det inte är som i tex fotboll att man blir uttagen till ett lag (eller en tävling) av klubben utan alla som vill tävla får vara med

Säkerhet

Att cykla är inte riskfritt – varken för vardagscyklisten eller för tävlingscyklisten. Det förekommer vurpor på tävlingar och träningar men i de flesta fall så är skadorna ”endast” skrapsår som gör ont men läker ihop relativt snabbt.

I CK Fix ungdomsverksamhet gäller:

 • Hjälm är obligatoriskt på tävlingar och på träning.
 • Att din cykel har fungerande bromsar på träning och på tävling.
 • Att första förband finns alltid med hos någon av ledarna på träningstillfällena ifall olyckan skulle vara framme.

Cykeltermer som kan vara bra att känna till

Utväxling – Förhållandet mellan framdrev och kassett och definieras som antal meter en cykel förflyttar sig fram under ett pedalvarv. Desto större drev/klinga fram och mindre bak ju längre kommer man på ett pedalvarv. För ungdomar finns det begränsningar på högsta tillåtna utväxling vilket begränsar maximal hastighet man kan cykla i.

Kassett – Kedjekugghjulen som sitter på bakhjulet. Det finns olika antal drev, text 10-delat vilket innebär 10 stycken drev som tillsammans med tex två klingor/drev fram gör att man har 20 stycken växlar.

Kadens  – Antal pedalvarv per minut. Håller man en jämn kadens så varierar man farten genom att växla.

Linjelopp – Cykeltävlingar med gemensam start. Denna tävlingsform är den de flesta förknippar med tävlingscykling på landsväg. Genom att cykla bakom någon annan och ”ligga på rulle” blir man av med mycket av luftmotståndet och man kan på så sätt spara på sina krafter. Man cyklar en viss sträcka och först över mållinjen vinner, det är placeringen som är viktig och inte tiden.

Tempolopp – Cykeltävlingar med start en och en. Man cyklar på tid och det är inte tillåtet att ligga bakom någon annan ”på rulle”. Den som cyklat sträckan på kortast tid vinner och man vet inte vem som vunnit förrän alla är i mål. Vuxna som tävlar i denna disciplin har ofta speciella cyklar och hjul som är optimerade för lågt vindmotstånd men den typen av cyklar är inte tillåtna för ungdomar, de kör på en vanlig linjecykel (racer).

GP lopp – Cykeltävling med gemensam start. Cyklingen går på en bilfri varvbana. Antal varv bestäms av vilken klass du kör i. Man kör med sin landsvägscykel. Blir man omkörd av ledaren blir man avplockad av banan när man når mållinjen och får inte fortsätta tävla. Den som är snabbast och passerar mållinjen först när bestämt antal varv är körda vinner.

XCO – Cross Country Olympic. Cykeltävling med gemensam start.  Den vanligaste formen av “mountainbike tävling”. Som går på en bana som ska vara mellan 4 – 6km lång och ofta med x antal höjdmeter klättring per lopp. Antal varv som körs är bestämd för varje klass. Banan ska vara kuperad och gå i skogsterräng på grusväg, gräs, fält eller stigar med varierande underlag. De flesta banor idag innehåller handbyggda sektioner som testar åkarnas mod och tekniska skicklighet. Banan ska innehålla 2 zoner för langning och teknisk hjälp som ligger på ett platt och lättåkt parti.

XCE – Cross Country Eliminator (Sprint). Cykeltävling med både individuell start och gemensam start om 4.
Kval med individuell start, oftast ett varv på tävlingsbanan, som leder till en serie med elimineringslopp (16, 8, 4, 2st beroende på antal deltagare) genom heat med 4 åkare där de två första går vidare till nästa omgång. Banan ska vara 500 – 1000 meter lång och innehåller normalt platt, uppför och utför samt kurvor, mindre hopp och andra hinder/svårigheter. Banan rekommenderas ta < 180 sekunder att genomföra för vinnaren av kvalomgången.

XCM – Cross Country Maraton (Långlopp). Cykeltävling med masstart.
Masstartslopp på en lång bana som inte passerar samma plats (undantaget start-/målplats) två gånger per lopp och ska innehålla minst 3 zoner för langning och teknisk hjälp. Oftast finns det flera distanser att välja mellan. För ungdomar är oftast tävlingsdistansen 1/2 eller 1/3 av den fulla distansen.

Cykelcross tävling – Cykeltävling med gemensam start. Tävlingarna framförs vanligen på varvbana där varvtiden är omkring fem till tio minuter. Antal varv avgörs för din tävlingsklass. Banan skall innehålla variationer mellan till exempel stig, sand, väg, park eller äng för att ge cyklisterna variation. Därutöver är hinder vanligt förekommande för att skapa situationer där cykeln måste bäras; de skickligaste cyklisterna kan forcera de vanligt förekommande plankhindren genom att hoppa över dessa i farten. Speciella moment för cykelcross är just av- och påstigningar i fart, lyft- och bärmoment, kurvtagning samt cykling i sand.

IndTA – Annat namn för swecyclingonline dvs svenska cykelförbundets system där man anmäler sig till tävlingar, se länk nedan.

LVG – Förkortning för landsväg

MTB – Förkortning för mountain bike

CX – Förkortning för cykel cross

Ligga på rulle – Ligga på rulle eller drafta innebär att man utnyttjar en annan cyklist till att minska motvinden genom att ligga tätt bakom denna.

Länkar som kan vara bra att känna till

CK Fix på Facebook – Sök “CK Fix” på Facebook.
Här får du det mesta av materialet vi kommunicerar ut till våra medlemmar.

Svenska cykelförbundet – SCF.se.
Information om svensk cykling, alla discipliner.

Skånska cykelförbundet – skanecykel.se.
Tävlingsresultat från lokala tävlingar.

SWE Cycling Online – swecyclingonline.se
System där tävlingar finns listade och det är även där man anmäler sig till dem.

Skånealliansen på Facebook – Sök “Skånealliansen Cykel” på Facebook.